21 decembrie 2016

Un copil capabil să se autopropulseze în viață

Dacă vrei să ai un copil capabil să se autopropulseze în viață, capabil să deschidă uși, să țină spatele drept și privirea în ochii celorlalți, capabil să se ridice când cade, capabil să se reinventeze și să facă din resursele din jur prilej de bucurie și prosperitate, aplică rețeta de mai jos:
1. Lasă-l să își trăiască sentimentele, așa cum sunt ele, indiferent cât de dureroase sau intense la un moment dat! Pentru asta, învață tu să fii tare.

2. Lasă-l să facă o mie de greșeli, să strice un milion de obiecte, să uite un milion de lucruri! Pentru asta, învață tu să fii răbdădor și capabil de compasiune.
3. Lasă-l să facă lucrurile în ritmul lui, fără să-l presezi să fie cel mai bun sau cel mai rapid! Pentru asta, învață tu să nu mai proiectezi în el propriile tale nerealizări și eșecuri.
4. Lasă-l să își aleagă singur destinul, indiferent de cât de ocolită îi e calea! Pentru asta, învață tu să crezi că fiecare copil vine în viața lui ca să își manifeste un scop, o misiune, un drum potrivit lui, nu nevoilor tale de siguranță și mândrie.
5. Lasă-l să vină acasă la tine, indiferent de ce greșeli a făcut, câți oameni a dezamăgit! Pentru asta, învață tu să fii mereu empatic, tolerant și încrezător:
6.Lasă-l să simtă că, în ochii tăi, el este mereu valoros! Pentru asta, învață tu să cureți pe dinăuntru fricile și îndoielile dobândite de la propriii părinți. Lasă predicile, ține-i spatele, ține-l în brațe!
7. Lasă-l să vadă că nu îi definești valoarea din felul în care arată, din cum se poartă sau prin ceea ce face! Pentru asta, trebuie să vezi tu, în tine, cine este sinele, miezul tău adevărat, distinct de coaja sau ambalajul pe care lumea îl sărbătorește.
Sursa Oana Moraru, Helikon (text adaptat și inspirat din teoriile parentingului conștient)

Niciun comentariu: