1 martie 2017

Extremismul în gândire

Iar or să se crizeze unii în deducții de doi bani de genul - dacă se va studia sms-ul, ca text, va dispărea Eminescu. Dacă nu mai e Creangă, e, sigur, un program de cultivare a mediocrității.
Extremismul în gândire vine, culmea, de la unii care chiar i-au studiat pe amândoi.
Cred ca până la 14 ani obiectivul e citirea conştientă a textelor din toate registrele comunicării, nu doar cel literar.
Acela e mai mult pentru liceu, când apar şi analizele critice. Copiii noștri vor trăi într-o lume în care discriminarea informației de balast, de manipulare, de parazitar, de demagogie va fi unealta numărul 1 a supraviețuirii. Nu poți pregăti mintea cu filtre inteligente decât în antrenament şi slalom printre toate tipurile de scriitură care ne inundă acum existența. Va fi timp pentru emoția secolelor trecute şi subtilitate stilistică după ce ne asigurăm că toți copiii sub 14 ani chiar ştiu să citească. Adică văd bine şi dincolo de text. De intenția autorului. De comentariile dictate de noi.

3 comentarii:

bazarnews spunea...

Problema e ca Ion Creanga se studiaza de la 11 ani!

borcea spunea...

Teorema: Limba Romana=Eminescu , Inteligenta Romana = Ion Creanga. Nu am loc aici să dau demonstrația. E un fel de teorema Pitagora pentru Spațiul Romanesc.

e-provincia spunea...

Inca se mai fac comentarii la liceu, generala ? Sper ca nu. Cea mai imbecila metoda de a indeparta elevul de poezie si literatura.