11 martie 2014

Dragonul îşi înalţă capul

A doua zi din a doua lună a calendarului lunar este celebrată anual în tradiţia populară chineză ca ziua Festivalului Zhonghe, sau ziua în care ”Dragonul îşi înalţă capul”, aduce ploaia şi anunţă venirea primăverii.
În cultura chineză antică, dragonul joacă un rol important şi este văzut ca un simbol de bun augur. Se crede că el ar fi stăpânul vânturilor şi al ploilor. Dacă dragonul îşi înalţă capul înseamnă că va fi înnorat şi va ploua, dacă dragonul nu îşi înalţă capul înseamnă că nu va fi nici ploaie.
Trezirea insectelor
Ziua când dragonul îşi înalţă capul coincide de multe ori cu ziua din calendarul solar în care ”se trezesc insectele”. Atunci când pământul se încălzeşte, insectele se trezesc din hibernare însă în perioada aceasta se crede că şi bolile sunt mai frecvente.
Conform tradiţiei antice, o persoană ar trebui să ”are pământul în ziua în care se trezesc insectele, când aerul pământului începe să curgă iar Echinocţiul de Primăvară soseşte”.
Pentru a încuraja populaţia să participe imediat la aratul pământului, împăraţii din timpul Dinastiilor Ming şi Qing arau pământul în această zi. O pictură faimoasă, denumită ”Împăratul arând câmpurile”, îl descrie pe împărat în timp ce ară alături de un ministru care plantează seminţe dintr-un coş. Pictura mai surprinde şi un guvernator local în timp ce mînă un bou iar în depărtare se văd regina şi doamnele de la curte cărora li se servea masa.
Încă din timpuri străvechi, dragonul a fost considerat regele insectelor. Atunci când dragonul ieşea afară, toate insectele se ascundeau. De aceea, oamenii au venerat zei dragoni, oferindu-le sacrificii şi rugându-se pentru ploaie, pentru îndepărtarea dăunătorilor şi pentru o recoltă bună.
Constelaţia Dragonului
La începutul celei de-a doua zi din a doua lună a calendarului lunar, constelaţia Dragonului Azur, sau Canglong, începe să se vadă pe orizontul estic. Prima parte văzută este cornul dragonului iar o oră mai târziu constelaţia se înalţă şi apare pe orizont gâtul dragonului. Aproape de miezul zilei pe cer se va vedea şi gheara dragonului iar întreaga progresie va aduce dragonul care îşi înalţă capul.
Boabele aurite
Conform unei legende, atunci când împărăteasa Wu Zetian a uzurpat tronul, Împăratul de Jad din ceruri s-a înfuriat. Ca pedeapsă, el le-a interzis celor patru Dragoni Regi să mai aducă ploaie pe pământ timp de trei ani.
Totuşi, unul dintre ei, Dragonul de Jad, a auzit că oamenii vor muri de foame aşa că a refuzat să mai continue pedeapsa şi a împrăştiat în secret o ploaie torenţială. Atunci când Împăratul de Jad a auzit asta, l-a gonit pe Dragonul de Jad afară din ceruri şi l-a încuiat sub un munte mare.
La baza muntelui a fost ridicat un monument pe care scris: ”Nu se va întoarce la curtea celestă dacă boabele aurite nu vor înflori”.
Pentru a-l salva pe Dragonul de Jad, oamenii au căutat peste tot boabele aurii care înfloresc. În a doua zi din a doua lună a calendarului lunar chinezesc, când oamenii au încălzit boabele de porumb au realizat deodată că acestea arată ca boabele aurite. Aşa că toate familiile au început să facă popcorn şi să ardă beţişoare parfumate în curtea caselor pentru a le arăta Împăratului de Jad şi Dragonului de Jad că boabele aurite au înflorit.
Împăratul de Jad l-a chemat pe Dragonul de Jad înapoi în ceruri iar de atunci oamenii au comemorat evenimentul mâncând popcorn atunci când ”dragonul îşi înalţă capul”.
Festivalul
În diferite regiuni, oamenii prepară diferite feluri de mâncare care ar avea o legătură cu dragonii, atunci când sărbătoresc festivalul Zhanghe cu prietenii şi vecinii.
Pe lângă ritualurile de venerare a dragonilor, o varietate de alte ritualuri - printre care dansurile dragonului de pe străzi - sunt efectuate pentru a goni răul, pentru a invita norocul şi pentru a avea un an îmbelşugat.
La pălăriile şi hainele copiilor se pun decoraţiuni făcute din bucăţi de pânză decupate şi împletite. Acest obicei este cunoscut ca ”purtatul cozii de dragon” şi se crede că ţine la distanţă dezastrele şi spiritele rele.

Sursa: 

Niciun comentariu: