5 aprilie 2015

Cum se inchid ferestrele mintii, fara sa ii fi hranit incaperile suficient?

Cum se inchid ferestrele mintii, fara sa ii fi hranit incaperile suficient?
Daca ochii unui bebelusi sunt acoperiti in primele 6 luni de viata, el nu va mai vedea niciodata. Daca nu i se vorbeste in primii trei ani, nu va mai invata niciodata limbajul. Complexitatea si nuantele limbajului matern influenteaza dramatic inteligenta copilului,inca dinainte de nastere.
Primii 7 ani de viata sunt responsabili pentru aprox. 90% din calitatile gandirii. Restul doar se asaza ca experienta, se adauga, se reorganizeaza sau se complica. Matricea de baza, formata in anii copilariei timpurii, este insa cea care decide cât de mult poate creste inteligenta sau cat de productiva va fi mintea.
In cultura noastra romaneasca, nu prea dam importanta gradinitei si educatiei timpurii, in general. Multe prejudecati despre protectia copilului in familie pot sa il opreasca din evolutie sau sa inchida ferestrele de oportunitate ale creierului, inainte de vreme.
De aceea uneori ne luptam cu ei, in anii de scoala, ii meditam, ii împingem de la spate sau ne miram ca nu pricep lucruri aparent simple. Cauzele pot fi acolo unde nu ne-am gândit niciodata, in primii ani de viata, când copilul parea mic, nevinovat si nestiutor.
iata cateva date care ar trebui sa ne puna pe gânduri: controlul emotional se formeaza intre 0 si 3 ani (conteaza enorm cum relationam cu cel mic, cum ii oprim crizele de plans sau ii atenuam nesigurantele;); gândirea logico-matematica se formeaza intre 1 si 4 ani (acum trebuie intuite dimensiunile, culorile, facute exercitii de clasificare, descriere, intuite corpurile tridimensiunale, fractiile, volumele, stimulate estimarile ); dezvoltarea motrică - pana la 7 ani (n copil care invata sa prinda o minge, sa arunce, sa mearga pe bicicleta, sa se catere in copac - are sansele unei dezvoltari cognitive cu mult mai mari decat cel static sau neecoordonat). Structura morala a personalitatii e aproape definitivata la 11 ani. Si asa mai departe.
Doar cateva exemple despre cate lucruri nu stim, probabil, despre copiii nostri si cu care ne luptam,uneori, când este prea tarziu. Cateva date pe care ar trebui sa si le afiseze toate gradinitele in cancelariile educatoarelor. Coloratul, desenatul, memoratul si cantatul in cor nu sunt deloc suficiente pentru cate ferestre se deschid pe creier in primii ani de viata ai copiilor. Ferestre care se inchid dupa o vreme, fara sa fi fost hranite la momentul oportun.

Niciun comentariu: