4 aprilie 2015

Lipsa de maturitate psihica si emotionala

"Nu cred că aș vrea să intalnesc un om sensibil. Nu as stii despre ce sa vorbesc cu el." Oscar Wilde
De multe ori, in spatele sensibilitatii, vulnerabilitatii sau fragilitatii autodeclarate a unui om se ascunde lipsa de maturitate psihica si emotionala. Ei cer ca altii sa se comporte cu ei cu manusi, deoarece nu doresc sa-si asume responsabilitatea propriilor trairi si emotii, a adevarului si a realitatii, asa cum sunt ele. Prefera chiar si minciuna, atata timp cand nu sunt coborati de pe norisorul lor roz.
Se ascunde multa manipulare, santaj emotional si chiar agresivitate in spatele sensibilitatii autodeclarate. Acesti oameni au dorinta de a fi protejati de ceilalti, sa nu li se cauzeze suferinta, sa nu fie lezati in vreun fel.
Evident, aici nu vorbesc despre lipsa de bun-simt sau despre nesimtire, ci ma refer la acei oameni care nu accepta adevarul asa cum este el, ci le cer altora sa faca anumite eforturi ca sa "nu-i supere" si astfel ii manipuleaza si ii santajeaza emotional.
Atata timp cat respecti limitele bunului simt, nu ai de ce sa renunti la asertivitatea ta, doar pentru ca cineva este "prea sensibil" sau "pune la suflet". Este problema lor daca refuza sa se maturizeze din punct de vedere cognitiv si emotional, nu a ta.
Da, este necesara diplomatia si respectul reciproc in relationarea interumana, insa atunci cand cineva nu-ti permite sa fii tu insuti pentru ca "il doare", fii sigur ca esti victima unei manipularii care sa te determine sa il pui pe el pe primul plan si sa renunti la tine, la autenticitatea ta.
Ceea ce simte un om este responsabilitatea sa 100%. Tu asuma-ti responsabilitatea doar pentru tine insuti, pentru ceea ce esti si ceea ce comunici si nu pentru reactiile emotionale ale altcuiva.

Niciun comentariu: