16 aprilie 2015

Dan Mateescu

Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara şi al municipiului Călăraşi, decorat cu Ordinul de merit în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Muncii şi Ordinul Meritul Ştiinţific, Dan Mateescu a plecat la cele veşnice în ziua de 15 aprilie 2008.
Dan Matescu. S-a născut la 15 noiembrie 1911, într-o familie de distinşi intelectuali din Călăraşi, care i-au dat o educaţie aleasă. A urmat şcoala primară şi cursurile liceului „Ştirbei Vodă”, pe care l-a absolvit în 1929, continuându-şi apoi studiile la celebra Universitate Charlottenburg din Berlin, profilul construcţii, pe care le absolvă în anul 1934.
Activitatea inginereasca a inceput-o in anul 1935 la Resita - Fabrica de Poduri si Constructii Metalice unde, pana in anul 1948, a functionat ca inginer proiectant, seful Atelierului de proiectare, seful Sectiei de montaj intern si extern, seful Atelierului fabricii, seful Fabricii de Poduri si Constructii Metalice in Resita si Bocsa Montana - unitate proiectata, executata si pusa in functiune sub conducerea domniei sale.
Din obiectivele mai importante proiectate in acea perioada amintim: structura metalica a Pavilionului Administrativ CFR Bucuresti (prima constructie metalica complet sudata din tara); podurile de cale ferata pe Somesul Mic, tablierele podurilor Ilva Mica - Vatra Dornei si linia Campina - Brasov - Fagaras - Sibiu; hangarele din Brasov si Someseni cu deschideri de 50 m, respectiv 100 m; ridicarea podurilor peste Prut la Reni; conducerea lucrarilor de consolidare a viaductelor Borcea si a montajului tablierelor pe linia dubla Campina - Brasov etc.
Intre anii 1948 - 1954, a condus Centrul de studii si proiectari al Combinatului Siderurgic Hunedoara de la Timisoara (devenit in anul 1951 Filiala IPROMET), unde a realizat, in principal: complexul Otelariei Noi, Hunedoara; obiective la furnalele si laminoarele vechi de la Hunedoara si Otelul Rosu etc.
Activitatea in invatamantul superior a inceput-o in anul 1944, ca profesor suplinitor la Politehnica din Timisoara. In anul 1948, a devenit profesor titular si sef al Catedrei de constructii metalice. In afara disciplinei de baza - Constructii metalice - predata la Facultatea de Constructii, a mai predat si cursurile: Rezistenta materialelor; Calculul si tehnologia constructiilor metalice sudate la Facultatea de mecanica (1948 - 1951); Constructii metalice (in paralel, timp de doi ani) la Facultatea de Constructii din Cluj-Napoca; Calculul plastic al structurilor metalice, contribuind la pregatirea inginereasca a numeroase serii de studenti.
In facultate, prof. Dan Mateescu a desfasurat si o impresionanta activitate de proiectare, din care amintim obiectivele: cupola Pavilionului Expozitiei Nationale din Bucuresti; structura metalica a Centralei hidroenergetice Portile de Fier I; acoperisul Centralei hidroenergetice Portile de Fier II; acoperisurile spatiale ale salilor de sport din Timisoara, Arad, Baia Mare, Ramnicu Valcea, Stei etc.; refacerea laminoarelor de la Resita; turnatoria de la Combinatul de Utilaj Greu din Iasi; otelaria electrica de la Combinatul de Utilaj Greu de la Cluj-Napoca; centralele termoelectrice de la Rovinari si Turceni si termocentrala pe sisturi de la Anina (colaborare) etc.
De asemenea, a elaborat studii si intocmit proiecte de executie si in afara tarii: Centrala termica Praga Nord (Cehoslovacia); Sala de sport si Velodromul acoperit din Tripoli (Libia) etc.
La elaborarea proiectelor - devenita o permanenta a activitatii domniei sale - a adoptat solutii noi (pe baza de studii) privind structurile de rezistenta, in special la cele spatiale, cu rezultate tehnico-economice semnificative.
Concomitent cu activitatea didactica si de proiectare, prof. Dan Mateescu a desfasurat si o bogata si laborioasa activitate de cercetare stiintifica cu rezultate remarcabile, fapt pentru care a fost ales membru titular al Academiei Romane in anul 1974.
Un alt merit al profesorului Dan Mateescu este si acela de a fi infiintat la Institutul Politehnic din Timisoara, Laboratorul de constructii metalice - considerat printre primele laboratoare de specialitate din tara. De altfel, preocuparea domniei sale pentru crearea si dezvoltarea bazei materiale de cercetare a fost o permanenta.


surse - MONOGRAFIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI, 2010

Niciun comentariu: