21 aprilie 2015

Sentimentele si complexele

Sentimentele de inadecvare si complexele (mai ales cele de inferioritate) ii fac pe oameni sa devina niste falsuri. Incep sa se prefaca, sa joace teatru si astfel interactioneaza unii cu ceilalti de la masca la masca.
Daca un anumit mod de comportament este validat de cei din jur - si invatam inca din copilarie cum sa ne prefacem ca sa obtinem ceea ce dorim - acel tipar va deveni parte din masca pe care o purtam in interactiunile cu ceilalti.
Partea problematica din aceasta situatie este ca de cele mai multe ori oamenii devin duali, adica gandesc intr-un fel insa vorbesc sau se comporta in alt fel, iar orice dualitate reprezinta un conflict intrapsihic.
In spatele mastilor sta intotdeauna teama ca o alta persoana ar putea sa vada ca nu este de fapt asa cum doreste sa fie perceput si pe acest teren pot sa se dezvolte o serie de tulburari psiho-emotionale.
Evident ca avem nevoie de diplomatie, respect si bun-simt in interactiunile noastre interumane, insa ar fi mult mai bine ca indemnul de a zambi mereu sa reprezinte autenticitatea noastra... adica sa avem o structura interioara senina din care sa izvorasca zambetul de pe chipul nostru.

Niciun comentariu: