24 iunie 2016

Ne simtim liberi in relatiile noastre?

Intr-o relatie de cuplu, de familie sau de prietenie, in mod normal ar trebui sa ne simtim liberi sa vorbim despre orice: despre traumele noastre din trecut, despre trairile negative, despre suferintele noastre, despre gandurile si alegerile noastre, despre cum suntem noi.
Fara sa fim judecati, fara sa se foloseasca impotriva noastra ceea ce am spus, fara ca celalalt sa se simta dator sa ne dea sfaturi sau chiar sa se bucure in secret ca si noi am trecut prin momente grele.
La fel, ar fi normal sa putem vorbi despre visurile noastre, despre planurile si obiectivele noastre, despre reusitele noastre si motivele care ne fac sa ne simtim mandri de noi insine.

Fara sa fim ridiculizati, fara sa ni se transmita "si ce mare lucru ai realizat", fara sa incerce sa ni se puna bete-n roate, fara sa fim intampinati de negativitate "nu ai cum sa reusesti", fara sa ni se spuna "nu te mai lauda, modestia este o virtute".
Familia, relatia de cuplu si prieteniile noastre ar fi normal sa fie un spatiu securizant, in care putem sa fim noi insine, in care suntem intelesi si acceptati neconditionat, in care suntem sustinuti sa ne dezvoltam si sa evoluam.
Insa, atunci cand acestea nu se intampla, suferim cel mai mult. De la cei apropiati ne dorim acceptare si sustinere, insa primim critica, reprosuri, devalorizare sau suntem atacati. Atunci cand "ai nostri" ne trateaza astfel, suferim cel mai mult.
O reactie normala este sa ne inchidem in noi, sa nu mai comunicam, sa ne ferim sa fim noi insine in preajma lor, sa mintim, sa ne prefacem si sa avem relatii superficiale, lipsite de continut. Sau, avem optiunea sa ne stabilim limite si granite clare intre noi si ei ori chiar sa ne indepartam de cei care evident nu ne vor binele si nu ne sustin interesele, ci si le urmaresc pe ale lor.
Calitatea vietii tale depinde foarte mult de calitatea oamenilor cu care te inconjori, de relatiile pe care le mentii si le cultivi. Cand observi ca un om iti face rau, in mod repetat, tine minte ca acceptarea ta nu face altceva decat sa ii incurajeze comportamentul. Nu se va schimba pentru ca nu are de ce. Insa tu poti oricand sa decizi daca, cat si cum interactionezi cu orice persoana din viata ta. Indiferent cat de apropiata iti este ea.
Alege intelept oamenii cu care te inconjori!

Niciun comentariu: