27 ianuarie 2017

De la altii: Ne moare viitorul

Singurul lucru care contează cu adevărat în țara asta ACUM este exact câtă gândire produce fiecare profesor în clasele copiilor noștri de ASTĂZI..
Singurul lucru cu adevărat dramatic nu e nici jocul politic, nici lupta pentru o oarecare democrație, nici câți oameni intră sau ies din închisoare. Adevărata dramă e că mai toți copiii noștri își petrec zile întregi înțepenindu-și mintea în rutine cognitive elementare, redundante, necreative, neproductive.
Adevărata dramă e că sub iluzia unui prezent dominat de conflicte-fantomă, ne moare viitorul pentru a nu știu câta oară.

Sunt cel puțin 200 de verbe care denumesc posibile operații ale gândirii. Dacă v-ați putea da peste cap și transforma într-o muscă pe tavanul claselor noastre, nu cred că ați putea bifa pe listă mai mult de 4-5 operații.
Nu vă închipuiți cât de sub-provocați sunt elevii români, cât potențial se șterge, se uită, se aruncă în fiecare zi.
Cel mai trist lucru în meseria mea este să asiști la ore din spatele clasei și să simți - ca pe niște palme peste față - toate momentele în care profesorul ratează mirarea, curiozitatea, euristica gândirii sub pretextul funcționăresc al programei. Ești, practic, martorul unor pierderi iremediabile în destinul fiecărui copil. Momente care nu se mai întorc și pe care nu le contabilizează nimeni. Momente care alcătuiesc cam tot prezentul nostru și ne sabotează viitorul în cel mai eficient mod posibil.
Adevărata crimă pentru care merită ieșit în stradă este pierderea de creiere - amuțirea lor în interiorul unui sistem dirijat de o majoritate mediocră - profesori care au migrat în ultimii ani spre clase pentru că nu aveau altceva de făcut pe piața muncii.
Adevărata amenințare a țării noastre este lipsa pedagogiilor inteligente și oamenii lăsați la catedră să compromită încet și sigur gândirea aia despre care se spune că dă măsura a ceea ce suntem.


SURSA: Oana Moraru, Helikon

2 comentarii:

Suzana spunea...

Subscriu in totalitate ideilor din articol. Ele sunt de domeniul evidentei si totusi nu se face chiar nimic pentru o corectie drastica.
Din pacate. Cred ca modele exista, daca ar exista vointa, dorinta, creier si mai ales dragoste pentru copii!



bazarnews spunea...

...în mod paradoxal, avem lângă noi o generație de tineri care pare să caute numai plăcerea.