22 iulie 2014

O afacere parfumata

Un locuitor din judetul Mures creste trandafiri pentru dulceata, ceai si sare de baie
Muresanul, fost muncitor al unei scoli a pus pe picioare propria o afacere cu trandafiri. Acestia sunt cultivati pentru transforma petalele mai apoi in dulceata

Dan Ciamas cultiva trandafiri ecologici, plante medicinale si, diversi pomi fructiferi, pe o plantatie de 45 de hectare, avand alaturi pe sotie, nora si cei patru copii.

Uneoari, familia Cismaa este ajutata de unii studenti din strainatate, care vin la ei sa invete cum se face agricultura la o ferma ecologica.

Din trandafirii pe care ii obtine pe plantatie, familia Cismas produce dulcea bio de trandafiri, aceasta ajungand pe rafturile magazinelor la pretul de 8 lei. 

De asemenea, o parte din petalele trandafirilor sunt vandute ca ceai, simplu sau combinat cu alte plante medicinale, iar o alta parte din productie este transformata în sare de trandafiri, toate produselele avand certificate eco, conform site-ului: gandul.info.

Pe plantatia lor, familia Cismas mai cultivs si legume, in solarii, si, mai detin totodata  si-o faneata, o pasune s-un teren arabil. Suprafata de 45 de hectare, avand toate certificate ecologice. Pe terenul arabil sunt plante medicinale, grau, porumb, dar şi pomi fructiferi: meri, pruni si peri.

Un proiect al scolii, a devenit afacere

Cișmasu a înfiintat aceasta afacerea prin preluarea unui proiect initiat de Scoala din comuna Boiu, judetul Mures, care prevedea cultivarea trandafirilor pe un lot de aproximativ 5.000 de metri patrati si, mai apoi extinderea lui in satele: Danes, Ţopa si Criş. Directorului scolii din comuna Boiu a fost cel cu ideea, pe care a pus-o în practica, inca din anul 2002, cu sprijinul Fundatiei pentru cultura si ecologie din Medias.

In paralel cu plantarea trandafirilor, a fost construita o distilerie, care urma sa prelucreze florile din care sa se poata obtine uleiuri folosite in industria cosmetica. Ulterior, proiectul, a fost extins intr-o ferma ecologica cu rolul de educare a copiilor din zona, si-a primit finanțare de 100.000 de euro, din partea unei fundatii din Germania.

"Proiectul iniţial era ca fundaţia să administreze o perioadă, timp în care să pornească iniţierea cu tinerii dormici să înveţe principiile agriculturii biodinamice. Din păcate, proiectul nu a funcţionat aşa cum era stabilit şi după trei ani fundaţia a decis să-l dea unei familii care doreşte să îl continue", a povestit antreprenorul, pentru site-ul: gandul.info, complectand ca asa a ajuns sa preia in arenda fost ferma a scolii.

Daca v-a placut acest articol, gasiti aici , unul asemanator!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Distileria exista? Lavanda se poate distila?